Familiebedrijven

Een van de meest bijzondere vormen van ondernemen en tegelijkertijd ook een van de meest uitdagende. In de unieke kracht van het familiebedrijf ligt namelijk ook meteen de grootste kwetsbaarheid. Bedrijfsvoering en emotie komen dagelijks samen. 

De emotie die besloten ligt in het familiebedrijf is een van de belangrijkste assets die zorgen voor de passie voor het vak en de uniekheid van uw dienst of product. Tegelijkertijd zorgt dit unieke karakter voor een andere dynamiek dan in reguliere bedrijven of ondernemingen. Het is essentieel om te zorgen dat emotie en bedrijfsvoering in balans zijn. Wanneer dit uit balans raakt, gaat er iets verloren van de waarde van het bedrijf. En dat is zonde.   

Verbinden in de kern

Emotie en bedrijfsvoering kunnen krachtig samenkomen als het verankerd ligt in gezamenlijke kernwaarden. Familiewaarden vormen de verbindende factor binnen de familie en tussen familie en bedrijf. De onderneming en familiebanden kunnen floreren wanneer de bedrijfsvoering in lijn is met de door de familie bepaalde kernwaarden. Deze fungeren als solide basis voor focus en succes op de lange termijn. 

 Hoe kan ik helpen?

Vooral binnen de dynamiek van het familiebedrijf, kan het zeer helpend zijn om iemand van buitenaf mee te laten kijken. Iemand die luistert, met een frisse blik meekijkt binnen en naar de bedrijfsvoering en de vragen stelt die gesteld moeten worden. Vanuit mijn persoonlijke ervaring als familielid en later mede-eigenaar van een familiebedrijf, ets wat vaak uitsluitend wordt begrepen door mensen afkomstig van en opgegroeid in een familie met een bedrijf.

Mijn rol is tweeledig. Luisteren, pijnpunten ontdekken en die teruggeven, spiegel voorhouden. Samen komen we tot de kern van het vraagstuk. Bepalen waar de pijnpunten en knelpunten zitten. Wanneer dit duidelijk is, gaan we aan de slag met een passende oplossing.

Dit kan zijn door gesprekken te voeren met verschillende stakeholders een gezamenlijke dialoog te faciliteren. Indien nodig wordt er een financiële analyse gedaan en/of op strategisch niveau meegekeken.

 

 

 

 

 

Over Christel

Met haar ondernemersbloed en achtergrond in veranderkunde, helpt Christel ondernemers aan nieuw perspectief en de juiste focus. Ze ontrafelt waar de onrust vandaan komt en brengt hen terug naar hun kern: naar hun basis, hun ondernemerskracht. Ze helpt hen hun uniéke kracht ontdekken, om vanuit daar de voor hen juiste richting te bepalen. Ze adviseert en coacht op bevlogen wijze en biedt daarbij praktische tools die net even anders zijn. Doortastend en nieuwsgierig, deskundig en betrokken.

CONTACT

Wil je contact opnemen of een gratis intake?

Hoe kan ik je helpen?